Gymnasieelverna Matilda Hejdström, Jonna Wiggins och Klara Alfredsson
Gymnasieelverna Matilda Hejdström, Jonna Wiggins och Klara Alfredsson funderar mycket på vad de vill bli när de har gått ut gymnasiet. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Här är det mest brist på personal

Arbetsförmedlingschef: En starkt tudelad arbetsmarknad
1:13 min

Information och kommunikation, transport och bygg är några yrkesområden där det är brist på personal. Det är också svårt för arbetsgivare att hitta rätt kompetens.

 Det finns en hel del yrkesgrupper i Skaraborg där det är brist på personal. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos på lokal nivå som presenterades på ett seminarium på måndagen.

Förutom information och kommunikation, som är det område där sysselsättningen har ökat mest det senaste året, är det också brist på personal inom bland annat transport, bygg, omsorgs- och serviceyrken, samt handel.

Den största utmaningen på arbetsmarknaden just nu är att arbetsgivare ska kunna hitta rätt kompetens när de rekryterar.

– Det är ju den starkt tudelade arbetsmarknaden, där arbetssökande i hög utsträckning i dag inte motsvarar den kompetens som arbetsgivarna söker, säger Magnus Oscarsson, chef för Arbetsförmedlingen Östra Skaraborg.

För att komma till rätta med detta är utbildning viktigt, menar både han och arbetsmarknadsanalytiker Sara Andersson.

– Det är viktigt att se till att man har utbildning för de grupper som är i störst behov av det på arbetsmarknaden lokalt. Det kanske innebär att man i stället för att dra ner på utbildningsplatserna inom vård- och omsorgsutbildningen ökar dem, säger hon.

Några som tänker mycket på vad de vill arbeta med i framtiden är gymnasieeleverna Jonna Wiggins och Emma Järnström, som går i ettan på handelsprogrammet på Gymnasium Skövde Västerhöjd.

 – Det är lättare att skaffa jobb om det är brist i yrket, men vill man bli något kanske man får jobba för det och lyckas ändå, säger Emma Järnström, som tänker satsa på att bli förskollärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".