Skövde stadshus. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde stadshus. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Skövde kommun lurad i vägsalts-bluff

"Det var 500 000 dyrare än det borde varit"
1:40 min

Kommunen köpte vägsalt för nästan 700 000 kronor av ett företag som fanns på en varningslista. Priset var drygt 350 procent över det normala.

Affärerna gjordes 2015 och under ett drygt halvårs tid betalade kommunen nästan 700 000 kronor för inköp av vägsalt. Ett kraftigt överpris, konstaterar kommunens kommunikationschef Christina Herthnek.

– Det var 500 000 kronor dyrare än vad det borde varit, säger hon.

Företaget man gjorde affär med heter Universal Solutions och fanns redan i februari i fjol på nätverket Förenade Bolags varningslista.
Det såg aldrig Skövde kommun som fortsatte köpa det dyra vägsaltet i ett halvår innan man till slut upptäckte vad som hänt.

– Det första som hände var att den anställde som gjort inköpen blev tillfälligt avstängd. Sedan har vi skärpt rutinerna. Vi är anslutna till en varningslista och när någon försöker betala till ett sådant företag som finns på varningslistan så går larmet hos kommunens inköpsavdelning centralt, säger hon.

"Inte planerade inköp"

Det finns andra exempel på kommuner som gjort lika dåliga affärer som Skövde.
Lund betalade 65 000 kronor för fem paket våtservetter till samma företag.
Frågan alla ställer sig är förstås hur detta överhuvudtaget kan hända.
Ludvig Isacsson är expert på fakturabedrägerier vid Förenade Bolag. Han säger att det oftast börjar som ett erbjudande i liten skala:

– Det är inte planerade inköp, det är uppsökande försäljning där någon råkar svara och man blir helt enkelt manipulerad. Man börjar lågt, går lite högre, sedan höjer man ytterligare, menar Ludvig Isacsson.

Kommuner som handlat av varningslistat företag

Följande kommuner i Skaraborg har handlat med varningslistat bolag under 2015 och 2016. Så här mycket har de handlat för:


Essunga kommun 4 643 kr
Hjo kommun 5 287 kr
Karlsborgs kommun 5 865  kr
Mariestads kommun 5 865 kr
Skara kommun 32 459  kr
Skövde kommun 684 513 kr
Töreboda kommun 19 438 kr
Vara kommun 2 932 kr

Källa: Förenade Bolag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".