Idrottsläraren Markus Dalemo och eleverna Leia Wolcher och Hanna Larsson från Fredriksdalskolan i Lidköping står inne i Idrottens Hus. De deltar i lussebandy på Luciadagen.
Idrottsläraren Markus Dalemo och eleverna Leia Wolcher och Hanna Larsson på Fredriksdalskolan i Lidköping deltog i lussebandy på Idrottens Hus på Luciadagen. De tycker att det är viktigt att barn och unga rör på sig. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Barn och unga rör på sig för lite

Idrottslärare: Jag kan se ansvaret i skolan
0:50 min

Mer än hälften av alla barn upp till 18 år rör inte på sig tillräckligt mycket. Det visar en sammanställning som gjorts vid Karolinska Institutet.

Barn och unga ska vara aktiva minst en timme per dag, det rekommenderar världshälsoorganisationen WHO. Men det är bara hälften av alla barn upp till 18 år i Sverige som är det, visar en sammanställning som gjorts vid Karolinska Institutet.

– Jag tycker att det är väldigt dåligt, för om man inte rör sig tillräckligt mycket kan man bli mycket tröttare och inte orka tillräckligt mycket på lektionstid, säger Leia Wolcher.

Hon går i sjuan på Fredriksdalskolan i Lidköping och deltog i lussebandy i Idrottens Hus på Luciadagen, som skolan ordnar varje år för att aktivera eleverna.

Idrottsläraren Markus Dalemo, som var med och höll i arrangemanget, menar att skolan har ett stort ansvar när det gäller att få barn och unga att röra på sig.

– Jag kan se ansvaret i skolan, den tiden som de är i skolan. Sedan försöker jag att servera dem aktiviteter som är möjliga att göra på fritiden. Jag visar dem vad det finns för möjligheter och att de förhoppningsvis kan göra dessa senare i livet också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".