Bensinstöld Töreboda mars 2016
1 av 3
Stillbild ur filmen. Foto: Caroline Roos
Caroline Roos
2 av 3
Caroline Roos ångrar inte att hon konfronterade tjuvarna den där senvinterdagen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Utdrag ur dom.
3 av 3
I mannens senaste dom i oktober kom rätten fram till att han inte behövde få något nytt straff. Foto: Ur Skaraborgs tingsrätts dom.
VAD HÄNDE SEDAN?

950 000 har sett bensinstölden – slipper åtal

Polisen: Det känns tröstlöst ibland
5:29 min

Trots att polisen känner igen bensintjuven i Töreboda på filmen har ärendet lagts på hyllan. Mannen har däremot dömts i höst för andra brott – men slapp straff.

P4 Skaraborg tittar i en rad inslag tillbaka på nyhetshändelser under 2016 - och undersöker vad som hände efteråt – när mediarapporteringen tystnat.

En sådan händelse är den uppmärksammade filmen som Caroline Roos spelade in i Töreboda en dag i slutet av mars. Från sitt arbetsfönster såg hon hur en man och kvinna höll på att slanga bensin ur bilar bakom järnvägsstationen.

Hon tog då sin mobilkamera och gick ut och konfronterade tjuvarna, och fick dem att hoppa in i sin bil och köra från platsen. Filmen har i dag hela 950 000 visningar på Facebook. Efter att radion uppmärksammade det här hamnade Caroline i många tidningar och även hos Hasse Aro i TV4.

Vi återvänder till Töreboda och Caroline Roos som säger så här om uppmärksamheten, nio månader senare.

– Att det blev mycket större än väntat. 

Vad tror du det beror på?

– Att var en ensam tjej som gick ut, att jag var själv helt enkelt.

Polisen kunde ju på din film ganska direkt se vilka de här två gärningspersonerna var. Vad tror du har hänt med polisutredningen?

– Jag har inte haft så stor koll, men jag tror att de haft en rättegång.

Nej, någon rättegång kommer det aldrig bli för den här händelsen, inte när det gäller mannen i alla fall, för där har polisen gjort så kallad "förundersökningsbegränsning". Vi ber gruppchef Marlene Andersson Wikman på polisen att förklara.

– Vad som är problemet i den här utredningen är att de här två personerna är väldigt brottsaktiva. Under tiden vi utreder det här så gör de sig skyldiga till ett antal brott igen, säger Andersson Wikman.

Hon förklarar att i sådana här fall ska polisen inte lägga krut på att utreda brott som ändå inte påverkar vilket straff gärningsmannen får i slutändan. I det här fallet dömdes mannen någon månad senare till sex månaders fängelse för bland annat olovliga körningar och sju rattfyllerier.

Det straffet skulle förmodligen sett likadant ut även om bensinstölderna i Töreboda ingått.

– Till målsägandena känns det ju jättetokigt att säga att han inte blir dömd för "mitt brott". Men man får se att det i straffprocessen inte gör någon skillnad, säger Marlene Andersson Wikman.

Men saken är den att samme man kunnat fortsätta att köra påverkad och begå ytterligare brott utan att få något straff. I oktober dömdes han för grov olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och för att ha brutit sig in på polisens förvar i Mariestad och hämtat sin egen bil som var beslagtagen. Straffet för detta blev:

Ingenting.

"Brotten, som inte har ett särskilt högt sammanlagt straffvärde, är begångna efter den senaste domen och fängelsestraffet har ännu inte börjat verkställas. Med beaktande av det nu nämnda förordnar tingsrätten därför att den tidigare utdömda påföljden ska avse även den nya brottsligheten", skriver Skaraborgs tingsrätt i sin dom.

Detta betyder att straffet för de nya brotten bakades in i sexmånadersstraffet från i våras - som han inte hade avtjänat än. Till saken hör att mannen åtalats för ytterligare nya brott nu i december som han väntar på rättegång för.

Frågan till Marlene Andersson Wikman är: Hur ska man få stopp på honom?

– Ja, det är det som är vårt problem med dom här personerna som vi kallar för livsstilskriminella. Vi försöker jobba aktivt med dem för att skydda och säkra för målsägandena. I straffpåföljder blir det oftast inte så stor ökning... Ja, det känns tröstlöst ibland.

I just Töreboda, där den här mannen håller till, har polisen jobbat aktivt med att beslagta bilar, varav många från honom, berättar Andersson Wikman.

– Vi jobbar, vi tar bilar, vi skriver anmälningar, vi utreder. Sedan är det inte alltid det syns i åtal och i tingsrätten vad vi gör.

Tillbaka till Caroline Roos i Töreboda:

Du visade ju ganska mycket civilkurage den där dagen. Men den här mannen han bara fortsätter begå brott, köra påverkad, och rättssystemet verkar inte riktigt kunna hantera sådana som han. Vad tänker du om det?

– Jag tror att hela samhället måste vara med och hjälpa till. Vi kan inte bara lägga det på polisen. Vi måste hålla ihop och säga till när vi tycker att något är fel.

Du ångrar inte att du gjorde just det den där dagen?

– Nej, det gör jag inte.

När det gäller kvinnan som var med vid bensinstölden i Töreboda utesluter inte polisen att det kan bli ett rättsligt efterspel framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".