Människor väntar utanför tingsrättens rättssal.
1 av 2
Utanför rättssalen i Skaraborgs tingsrätt. Foto: Sveriges Radio
Två män går in i en rättssal.
2 av 2
Den förra ledaren på väg in i rättssalen. Foto: Sveriges Radio
SOLDIERS OF ODIN

Läs direktrapporteringen från rättegången om hets mot folkgrupp

P4 Skaraborg rapporterade direkt från rättegången mot den förre ledaren Soldiers of Odin Skaraborg som misstänks för hets mot folkgrupp efter att han lagt ut låtar med rasistiska budskap på internet.

Tomas Ek, Sveriges Radio: Strax dags för rättegång i målet med mannen som är åtalad för hets mot folkgrupp. Inte många åskådare här än så länge.

14:56, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu har vi tagit plats i tingsrättens sal 7. Det är åklagare Johan Stenberg som sitter mittemot den åtalade och dennes advokat Staffan Uvabeck.

15:06, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Åklagaren inleder med att läsa upp delar av de sångtexter som han menar är en del av brotten, det är två sånger som åklagaren menar uttrycker missaktning och brotten har begåtts med uppsåt.

15:09, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Advokaten svarar att hans klient förnekar brott eftersom han saknat uppsåt.

15:09, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Åklagaren utvecklar nu sina åtalspunkter och läser nu upp hela låttexterna. "Ja, jag är nazist, nationalsocialist" läser åklagaren.

15:12, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu läser åklagaren låt nummer två där texten innehåller bland annat "vårat ariska kalas, där gasar vi judar med gas" och där Hitlers taktik hyllas.

15:14, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu spelas låtarna upp, de är borttagna från Youtube men har sparats ner av åklagare för att användas som bevisning. Den åtalade sitter och tittar rakt framför sig utan att röra en min. Ibland tittar han upp mot filmduken där han ser sig själv spela gitarr i bar överkropp.

15:17, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Han suckar djupt och ser sammanbiten ut. Nu är det dags för hans advokat att ta till orda.

15:19, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Min klient har sysslat med musik i många år och de här två låtarna spelades in för fem år sen tillsammans med andrlåtar och i samband med fester vilket märks, säger advokat Uvabeck. Min klient har aldrig avsett att musiken skulle väcka anstöt mot folkgrupp utan det handlar om attityder i samhället som oroat honom, säger advokaten.

15:21, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Dags för förhör med den tilltalade som inleder med att säga att "jag hade aldrig gjort detta om jag vetat vad som skulle hända, och som ni hör är det inga musikaliska mästerverk"

15:23, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Han berättar att han själv skrivit texterna. Varför la du ut dem fem år efter att du skrev dem? frågar åklagaren. "Folk tjatade på mig, jag vet inte om jag fått någon respons" säger mannen.

15:24, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: "Den första låten om horor och negrer handlar om hur samhället ser ut, det är skit överallt. Och en vers handlar om Breivik". "Det är bara rim, jag menar inget med detta, det är inga som ska utrotas över huvud taget" säger han.

15:25, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Åklagaren frågar ut honom varför han skriver om muslimer och varför han skriver om att "gasa judar med gas". Mannen svarar att det var så det var på 40-talet och snart är vi där igen.

15:27, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: De som lyssnar får tolka det som de vill men det var inte menat att hetsa, säger han. Åklagaren undrar varför han la ut musiken på Youtube och han förklarar att han var intresserad att se om han skulle få några "likes".

15:29, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det är uppenbart att folk tar illa upp eftersom jag är åtalad men för mig var det bara musik, säger han. "Jag är ledsen om jag upprört någon"

15:30, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Åklagaren är klar med sitt förhör och nu ställer advokat Staffan Uvabeck frågor till sin klient.

15:31, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: "Hade jag vetat att det skulle bli så här så hade jag aldrig i helvete lagt ut dem" säger mannen. Han berättar att han tog bort låtarna från Youtube eftersom det blev sånt väsen om dem.

15:33, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu går man igenom mannens personalia och det yttrande som Frivården gjort. Rådmannen läser upp detta och där framgår att han har ett kriminellt förfllutet men att han satt upp mål att aldrig mer stå åtalad. Han är beredd att utföra samhällstjänst om det skulle bli aktuellt.

15:36, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Därmed är det dags för slutanförande och åklagaren menar att det i princip i varenda mening i låtarna uttrycks missaktning. Låtarna har dessutom spridits, i båda fallen har de fått flera hundra visningar på Youtube, den tilltalade har haft uppsåt, säger åklagare Johan Stenberg.

15:39, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Advokaten Staffan Uvabeck håller sin slutplädering och medger att rekvisitet som gäller spridning visserligen är uppfyllt men när det gäller rekvisitet att det ska handla om missaktning menar han att låtarna inte tillkommit i det syftet. Detta är inte ett uttryck för min klients inställning utan det är en oro för vart samhället är på väg.

15:45, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Jag hoppas tingsrätten delar min bedömning att det inte varit tal om att missakta någon, de meningar som skrivits är ju inget han stått och skrikit på ett torg, säger Uvabeck.Åtalet ska ogillas menar han.

15:47, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: OM det skulle vara en straffbar gärning så handlar det om villkorlig dom och dagsböter i så fall, menar advokaten. Rådmannen avslutar med att berätta att dom meddelas om en vecka. Därmed är förhandlingen avslutad.

15:51, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu kommer min kollega Tomas Ek strax höras i radion.

15:52, 14 December 2016

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Mannen vill själv inte ställa upp på intervju i nuläget. Nu avslutar vi denna direktrapportering. Tack för att ni följde oss här.

16:00, 14 December 2016

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".