Mia carlsson infälld vid kalkstensbrottet.
Mia Carlsson. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
SKÖVDE

Sista försöket att stoppa utökad brytning i berget

"Det finns anledning för HD att ta upp fallet"
1:14 min

Naturskyddsföreningen och flera sakägare i Skövde överklagar nu Cementas utökade brytningstillstånd till Högsta domstolen.

För en månad sedan slog Mark- och miljööverdomstolen fast att Cementa ska få fortsatt och utökat brytningstillstånd för kalksten i Billingen fram till 2032. Företaget planerar nu att flytta Hållsdammsbäcken för att sedan gå in i en ny del av berget.

Domen är förmodligen den som kommer att gälla, men efter att ha analyserat texten noga gör motståndarna ändå ett försök att få Högsta domstolen att ta upp målet. Till att börja med vill de att "verkställighetsförordnandet ska inhiberas", det vill säga att Cementa ska förbjudas att utnyttja det nya tillståndet till dess att HD-processen är klar - oavsett om det blir ett prövningstillstånd eller ej.

Skövdebon Mia Carlsson, docent i cilvilrätt, har varit med och författat överklagan.

– Det finns anledning för HD att ta upp fallet. Det betyder inte att de gör det, säger Carlsson.

I överklagan pekar man på ett "sakfel av processuell betydelse" i Mark- och miljööverdomstolens dom, men också att det ska saknas "vägledande praxis" från Högsta domstolen i sådana här ärenden.

– Lagstiftningen är väldigt vag. Det gör att domstolarna har svårt att hantera de här målen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".