rester av raketer
Rester av de aktuella övningsraketerna som aktionsgruppen låtit analysera. Foto: Aktionsgruppen Rädda Vättern

Rädda Vättern: Försvaret sprider kadmium i vattnet

"Det vi hittat är en larmsignal för att man måste undersöka det här"
1:21 min

Turerna kring försvarets framtida skjutningar i Vättern fortsätter. Nu har motståndarna analyserat plasten i de övningsraketer som landar i sjön.

Det föreningen Aktionsgruppen Rädda Vättern gjort är att samla in plastrester från militära övningsraketer som de hittat i sjön, och sedan skickat in dem på analys.

Resultatet visar att plasten består av nylon som innehåller den hälsofarliga tungmetallen kadmium i betydligt högre halter än vad som är tillåtet i plast inom EU - nästan sju gånger högre halter, skriver aktionsgruppen i ett pressmeddelande.

– Det har ju varit mycket diskussion om det här med microplaster i Vättern, säger Lisa Lennartsson som är ordförande i föreningen.

På bilderna är det ju stora plastbitar, men den här plasten hamnar ändå i djur och människor menar ni?

– Ja, plast sönderfaller ju. På så vis kommer det att bli microplast av det så småningom, och så kommer det uppåt i näringskedjan. De minsta krypen käkar ju det här i tron om att det är mat.

Föreningen kräver nu att tillsynsmyndigheten Generalläkaren undersöker det här närmare.

Just nu pågår en process där försvaret vill utöka sina skjutningar i Vättern. Ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

"Bland annat vill försvaret skjuta 150 övningsraketer varje år utanför Breviks badplats", skriver aktionsgruppen i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".