Geting i närbild
Arkivbild. Foto: Andreas Åsenheim/Sveriges Radio
VARA

Sökte hjälp efter getingstick – vårdcentralen nobbade

IVO riktar nu kritik mot Närhälsan i Vara efter att en 16-årig getingstucken pojke inte fick hjälp.

Det var i augusti som en mamma körde till vårdcentralen då hennes son reagerat onormalt mycket på ett getingstick. Mamman skriver i sin anmälan till IVO att 16-åringen hade utslag över hela kroppen och att han var svullen i ansiktet och att läpparna var rejält svullna.

Hon beskriver att hon lämnade sonen i bilen med en annan vuxen medan hon sprang in och bad om hjälp. Men en sköterska som tog emot henne ska då först ha gått och rådfrågat en läkare, och sedan återkommit med beskedet att dom borde "åka in akut istället".

Mamman skriver i anmälan att hon då insåg att det var 30 minuters bilväg till sjukhuset, och valde då att ringa en ambulans. Den kom efter 20 minuter och personalen såg till att pojken omedelbart fick behandling.

Han var helt återställd samma dag.

Inspektionen för vård och omsorg håller med mamman och i sitt beslut skriver inspektionen att pojken riskerade att "drabbas av en vårdskada på grund av uteblivet akut omhändertagande på vårdcentralen".

Verksamhetschefen på vårdcentralen skriver i ett yttrande att han anser att händelsen var mycket olycklig, och att vårdcentralen i efterhand har vidtagit åtgärder för att personalen ska kunna hantera liknande situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".