Vättern
Vättern. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
SKJUTNINGARNA I VÄTTERN

Kan bli brottsutredning efter kadmiumlarmet

Generalläkaren: Vi utreder om vi ska överlämna det till miljöåklagare
1:28 min

Efter uppgifter om att försvaret skjutit övningsraketer med höga halter kadmium i Vättern kan det bli så att det startas en brottsutredning.

Sent på torsdagseftermiddagen nåddes Försvarsmaktens och Försvarets materielverks tillsynsmyndighet, Generalläkaren, av informationen att det uppmätts höga halter av kadmium i plastrester från militära övningsraketer som hittats i Vättern.

En analys som Aktionsgruppen Rädda Vättern gjort visade på nivåer nästan sju gånger högre än vad EU tillåter i plaster. Pierre Campenfeldt, som har själva titeln generalläkare säger att man tar det här på stort allvar.

– Vi håller på att utreda om det är så att man behöver överlämna det här till miljöåklagare, säger han.

Han har bland annat kopplat in Kemikalieinspektionen i ärendet, men när beslutet tas om att eventuellt åklagaranmäla kan han inte svara på än.

Kan man fortsätta att använda den här ammunitionen under tiden?

– Den frågan kan jag inte svara på. I nuläget är det inte tydligt för oss om det är Försvarets materielverk eller Försvarsmakten som ligger bakom. Men vi tillsynar båda myndigheterna, säger Campenfeldt.

Utöver att försvaret övningsskjuter i Vättern med bland annat flygplan har FMV en provskjutningsanläggning strax utanför Karlsborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".