Mikael Karlsson
Mikael Karlsson fick till slut en uppgörelse med kommunen. Foto: Tomas Ek
VAD HÄNDE SEDAN?

Han fick upprättelse efter lång process

"Det finns klara regler och då följde jag dom"
5:05 min

Efter mer än ett halvår i ovisshet fick elevassistenten Mikael Karlsson till slut en ekonomisk uppgörelse med kommunen som gav honom sparken.

Vi berättade om Mikael Karlsson i januari 2016 efter att han avskedats från Tibro kommun. Han hamnade i en dispyt med en elev som vägrade lämna ifrån sig mobiltelefonen under ett prov. Det slutade med att eleven polisanmälde honom.

Utredningen lades ned eftersom polisen inte hittade något brott att utreda. Men Tibro kommun tog i med hårdhandskarna och avskedade Mikael Karlsson. Därpå följde en längre tids process som till slut - i oktober 2016 - resulterade i att Mikael fick 18 månadslöner i en uppgörelse.

– Jag ångrar inte något i mitt agerande. Det finns regler, som eleven inte följde, menar han.

Det har varit en turbulent och stundtals mycket pressande tid rent personligt för Mikael Karlsson. Efter uppgörelsen orkar han se framåt igen och söker jobb.

Han följer noga ett pågående ärende i Göteborg, där en elevassistent riskerar förlora jobbet efter att ha ingripit mot en våldsam elev.

– Jag tycker kommunerna generellt är fega som inte vågar ställa upp för sin personal. Jag tror att om lärare och assistenter får tillbaka makten i klassrummet så kan man återfå studiero för eleverna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".