Mikael Ekelund är klubbordförande för BRF i Tibro.
Mikael Ekelund är klubbordförande för BRF i Tibro. Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio

Risk för personalflykt bland brandmän

"Man funderar på om det är värt att fortsätta"
1:35 min

Ett nytt och sämre löneavtal för deltidsbrandmän kan slå sönder deltidskårerna på många orter.

Brandmän i hela landet protesterar sedan innehållet i det nya avtalet blivit känt.
Mikael Ekelund är klubbordförande för fackliga organisationen Brandmännens riksförbund, BRF, i Tibro.

– Det blir en försämring som vi ser det. Det går åt mycket fritid i det här yrket, så man funderar på om det är värt att fortsätta.

Deltidsbrandmännen utgör två tredjedelar av den svenska räddningstjänsten och har i regel jourtjänst en vecka per månad. Nu finns ett löneavtal för 2017 som fått många inom kåren att reagera.
OB-tillägget på nätter och helger försvinner. Dessutom blir semesterersättningen lägre och även ersättning för egen bilkostnad hotas.

Exakt hur avtalet kommer att påverka den slutliga lönen är svårt att säga. Mikael Ekelund menar det blir i vart fall en marginell sänkning, och framförallt ingen höjning. På lokal nivå skulle det bli svårt att ersätta de som eventuellt säger upp sig:

– Som det ser ut nu är det svårt att rekrytera nya, så det skulle nog kunna slå hårt mot Tibro, säger han.

Rickard Johansson är förbundsdirektör för Räddningstjänsten i östra Skaraborg, där bland andra Tibro ingår. Han anser att det nya avtalet som helhet inte behöver vara sämre än det man tidigare hade:

– Det totala värdet av avtalet följer det nationella riktmärket. Sedan är fördelningen lite annorlunda. Jag hoppas och tror att det ska bli bra ändå, menar Rickard Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".