IFK Falköping
Runt 30 killar samlas ett par gånger i veckan för att spela fotboll tillsammans. Träningarna arrangeras av IFK Falköpings fotbollsförening. Foto: Privat
FALKÖPING

Misslyckat integrationsprojekt blev lyckan för Hussein

"Jag har mycket att tacka fotbollen för"
1:44 min

IFK Falköpings projekt med att få nyanlända barn från Somalia att engagera sig i fotbollen misslyckades. Istället fick det hela en oväntat lyckad vändning.

För ett år sedan så drog IFK Falköping igång fotbollsskolan -  det för att få nyanlända barn från Somalia att engagera sig i fotbollen.

Föreningen storsatsade med hjälp av pengar från Sisu, anordnade möten med föräldrar och drog igång prova-på grupper. Men barnen dök inte upp.

– Det har inte gått så bra som vi trodde. Svårigheten har hela tiden varit att vi varit väldigt ensamma och inte hittat kanaler in i kommunen och skolor. Vi hade behövt mer hjälp där, det säger Anders Lundin, ordförande i IFK Falköpings fotbollsförening.

Samtidigt som Anders Lundin såg projektet haverera märkte han att många ensamkommande killar kom till Falköping - och allt fick en vändning.

– Ja framförallt tog världen en annan vändning när ensamkommande ungdomar kom hit för ett år sedan och vi kände tidigt att det fanns ett akut behov hos dessa killar. 

På första träningen i våras dök 63 killar upp. En av dem var 17-årige Hussein Akbari från Afghanistan. 

Två gånger i veckan tränar han med hjälp av IFK Falköping fotbollsförening.

Och Hussein har mycket att tacka fotbollen för förklarar han.

– Jag har lärt mig svenska, att ta ansvar. Hur kan vi vara snälla mot varandra och samarbeta. Hur kan vi hjälpa varandra.

Anders Lundin är glad över att han kämpade vidare, trots att projektet inte blev som det var tänkt från början.

– Hade vi suttit och väntat på att lösa problemen hade vi inte varit igång nu. Jag är glad och tacksam över att vi körde på. Det är enormt fina killar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".