Katarina Ivarsson
Katarina Ivarsson fokuserar på att må bra över julen även om det betyder färre klappar. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Katarina väljer bort julstressen

"Jag klarar inte av att hänga på tåget som bara går fortare och fortare"
5:42 min

Den stundande julen ska innebära frid och ro men samtidigt så är det många som känner sig stressade när alla julklappar och mat måste fixas. En som väljer bort stressen är Katarina.

Katarina Ivarsson från Skövde har tidigare år varit drabbad av mycket stress och ångest inför julen.

– Jag klarar inte av att hänga på tåget som bara går fortare och fortare. Jag har känt i många år att det tär på min kropp, jag orkar inte.

Katarina har som många andra gör firat en traditionell svensk jul med många klappar till barnen, julmat som ska fixas och skjuts till olika ställen på julafton.

Men efter att ha tröttnat på den årliga stressen så blir det ett mer lugnt firande för familjen i år.

– Vi har skärt ner på julklapparna och så lägger vi krutet på att ses och ha roligt. Alla ska må bra och ha ork och kraft kvar tills dess att julen faktiskt kommer.

Efter att familjen Ivarsson kommer ta det lugnare i år med knytkalas och lek så menar Katarina att den ångest som hon har haft tidigare år har försvunnit.

– Jag har inte känt någon glädje inför julen tidigare år. Det har bara varit ångest och stress och jag har mått jättedåligt.

Barnen i familjen tycker också att en lugnare jul är en bra idé. Katarina tycker att det är viktigt att man pratar med varandra om man upplever stress inför julen och är ärliga med vad man klarar av. Men självklart ska de minsta barnen också få klappar hos familjen.

– Självklart ska barnen ha julklappar, det är deras högtid. Men det behöver inte vara hundra paket. Chilla som barnen säger, det blir jättebra ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".