En bild från luften visar en lastbil som kört genom en julmarknad.
1 av 2
Julmarknaden och lastbilen ovanifrån. Foto: AFP/TT
Lastbilen som körde in i en folkmassa i Berlin.
2 av 2
Lastbilen som körde in i en folkmassa i Berlin. Foto: Odd Andersen/AFP
BERLIN

Tolv döda när lastbil rammade folkmassa

"Människor började skrika och springa omkring"
2:25 min

Enligt tysk polis dödades 12 människor och 48 skadades, varav flera allvarligt, när en lastbil körde in i en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin.

Följ vår direktrapportering här!

Mycket tyder på att det rör sig om ett terrorattentat, men sent igår kväll fanns det inga officiella bekräftelser. Den misstänkte föraren av lastbilen är gripen. Ögonvittnen beskriver kaotiska scener från den välbesökta julmarknaden i centrala Berlin.

– Vi hörde glas som krossades, människor började skrika och springa omkring. Det var chockerande, ingen fattade vad som hänt, säger en ung man till Ekot.

Han befann sig bara några meter från den plats där lastbilen till slut stannade efter att ha klyvt sig fram genom trängseln runt glöggbodar och matstånd.

Händelsen inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av den tyska huvudstaden.

Polisen misstänker att det rör sig om en medveten attack. Enligt medieuppgifter, som hänvisar till information från säkerhetsmyndigheter, ska den gripne man, som misstänks ha kört lastbilen, ha registrerats som flykting i Tyskland i februari i år.

– Vi undersöker om det var en terrorattack, men vi vet ännu inte vem som ligger bakom det hela, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån AFP.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière ville inte ta ordet attentat i sin mun. Även om mycket talar för det, säger han.

Den person som misstänks ha kört lastbilen har gripits, hans nationalitet är okänd. Ytterligare en person som befann sig i långtradaren har hittats död. Tyska polisen uppger att den döda personen var en polsk medborgare.  

Lastbilen som körde in i folkmassan är registrerad i Polen. Åkeriägaren säger till polska TV-kanalen tvn24 att han tror att hans chaufför blivit överfallen.

– Det är en sådan förare som jag skulle ge min hand eller mitt ben för. De måste ha gjort någonting med min förare, säger åkeriägaren Ariel Zurawski som också är kusin med föraren.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger det inte skulle vara förvånande om det som hänt visar sig vara en terrorattack.

– Tyskland har pekats ut som en måltavla av framförallt terrororganisationen IS, säger han i Ekots livesändning.

Vem som skulle kunna ligga bakom händelserna i Berlin är för tidigt att uttala sig om. Men Ranstorp säger att exempelvis terrorrörelsen IS har uppmanat till attacker med enkla medel, bland annat med bil eller lastbil.

Tyska polisen uppmanar Berlinborna via Twitter att stanna hemma och inte sprida rykten. Den närliggande gatan Rankestrasse har spärrats av då ett "misstänkt föremål" har hittats. Föremålet undersöks nu av polisen.

Enligt Carl Michael Gräns, pressråd på svenska ambassaden i Berlin, har man inte några uppgifter om att svenskar ska finnas bland de skadade eller döda. 

– Vi har bemannat upp här på ambassaden och söker information från tyska myndigheter. Men ännu så länge har vi inte fått någon information om skadade eller döda svenskar, säger han till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".