Kollage med stillbild ur polisfilm och en polisbil
Foto: Bild från förundersökningen/TT

Polisen: Okej att filma när man kör

"Man får titta på helheten"
2:03 min

Under tisdagen publicerade vi en film på vår Facebooksida där en polisman filmar med sin mobil när han jagar efter en fortkörare utanför Skövde. Många har regerat mot detta.

På vår Facebooksida finns en film där en polisman jagar efter en fortkörare på riksväg 26 utanför Skövde i hastigheter uppåt 160 kilometer i timmen. Polisen, som kör en civilbil, filmar samtidigt vad som händer med sin mobil, och den här filmen var bevismaterial vid rättegången mot den misstänkte fortköraren nyligen.

Det många menar i diskussionen är att polisen brutit mot lagen när han filmade i det här läget, men det dementeras av Tony Johansson som är förundersökningsledare på polisen i östra Skaraborg.

– Så fort man är i en myndighetsutövning så har man rätt att agera utifrån vad man tycker är lämpligt, och det är en helhetsbedömnings man får göra, säger Johansson.

– Utsätter han andra för fara? Har det uppstått en trafikolycka i samband med det han gör? Det är den frågan man får ställa sig.

Skulle däremot andra människor sättas i fara kan det vara frågan om ett tjänstefel, säger han.

– Men det är det väl inte i det här fallet vad jag har förstått.

Får man filma och köra bil som privatperson?

– Ja det får du i princip, säger Tony Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".