Sjuksköterska. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Skaraborgs sjukhus kräver pengar tillbaka av rekryteringsbolaget som inte höll vad de lovade. Nu gör Uddevalla kommun samma sak. Foto: Leif R Jansson / TT.

Kritiserat företag fortsätter rekrytera inom vården

Christer Fransson: "Vi har lärt oss en läxa"
1:40 min

Det rekryteringsföretag som P4 Skaraborg granskat fortsätter att göra avtal med vårdgivare. Nu kräver även Uddevalla kommun drygt 200 000 kronor av företaget för en sjuksköterska som aldrig dök upp.

Sjuksköterskan som skulle arbeta hos Uddevalla kommun under sommaren hoppade av sitt uppdraget.

Då lovade rekryteringsföretaget att skicka en ny sköterska, vilket de inte gjorde.

– När semesterperioden var slut ville vi ha pengar tillbaka som vi betalat, säger Christer Fransson, hälso- och sjukvårdschef i Uddevalla kommun.

Under hösten granskade P4 Skaraborg rekryteringsföretaget som Skaraborgs sjukhus samarbetat med.

Granskningen visade att vd:n var dömd för bokföringsbrott, misskött ekonomin i sina bolag och hade skulder hos kronofogden.

Skaraborgs sjukhus rekryterade sex sjuksköterskor från Spanien av företaget, men endast fyra stycken dök upp.
Rekryteringen kostade Skaraborgs sjukhus runt en miljon kronor.

Bolaget har problem med kontanta medel och vill ha en avskrivningsplan.

I samband med vår granskning krävde sjukhuset tillbaka 250 000 kronor för sköterskor de inte fick, men några pengar har inte kommit in.

Detsamma gäller Uddevalla kommun som förskottsbetalade 208 000 kronor för en sjuksköterska som aldrig dök upp.

– När vi inte fick det har frågan gått vidare till inkasso. Bolaget har problem med kontanta medel och vill ha en avskrivningsplan. Men vi har inte godkänt det, vi vill ha betalt. 

Uddevalla kommun gjorde enligt Christer Fransson en direktupphandling. Men någon ordentlig bakgrundskoll av företaget gjordes aldrig av kommunen medger han.

– Den läxan har vi lärt oss. Vi har redan infört att vi aldrig gör förskottsbetalningar. Då tar vi inga ekonomiska risker. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".