Bageri Vetekransen exteriör
Bageri Vetekransen i Kristinehamn har haft en central roll i Ekobrottsmyndighetens utredning som idag ledde till fällande dom för de två huvudmisstänkta. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Skövdebo får tre år för bageristölder

Huvudmannen från Skövde får tre års fängelse för bedrägeri. I dag kom domen i den uppmärksammade bagerihärvan.

Huvudmannen från Skövde dömdes till tre års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott och näringsförbud.
Hans kumpan, en 43-årig man från Kungälv, dömdes till 2 år och 9 månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Bakgrunden är en omfattande och uppmärksammad ekobrottshärva i bageri- och restaurangbranschen. Det handlar om bolagsplundring och grova finansieringsbedrägerier. Värdet uppgår till över tre miljoner kronor och har utförts genom en mängd olika bolag runtom i Syd- och Mellansverige.

Det var för två år sen som P4 Värmland inledde sin granskning av de plundrade värmländska bagerierna. Vetekranens ägare Pia Holm berättade då att huvudmannen, en 44-årig Skövdebo som kallade sig Robert, lurat och utnyttjat henne och felaktigt satt henne som ansvarig för en rad bolag.

Kristinehamnsbolagen fick sedan en central roll i Ekobrottsmyndighetens utredning.

Utredningen har varit omfattande och uppmärksammad och rättegången vid Göteborgs tingsrätt fick hållas två gånger - eftersom den första blev ogiltig då nämndemännen efteråt bedömdes som jäviga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".