Camilla Schulz, ordförande i RFSL Göteborgs styrelse, sitter på sitt kontor.
1 av 2
Camilla Schulz, ordförande i RFSL Göteborgs styrelse, är kritisk till att man får vänta så länge innan man får utredas för könskorrigering. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Lennart Fällberg, vårdenhetchef på Lundströmmottagningen i Alingsås, och psykologen Ulrika Beckman.
2 av 2
Lennart Fällberg, vårdenhetchef på Lundströmmottagningen i Alingsås, och psykologen Ulrika Beckman. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Långa väntetider för könskorrigering

Ordförande i RFSL: En stor tystnad kring det här
1:23 min

Allt fler utreder sig för könskorrigering. De långa väntetiderna gör att fler väljer att självmedicinera, något som kan vara farligt.

Just nu står ungefär 100 personer i kö för att få påbörja en utredning hos Lundströmmottagningen i Alingsås, som är Västra Götalandsregionens utredningsenhet för könskorrigering. Det kan ta upp till nio månader att få påbörja en utredning.

– Här i Västra Götaland är det jätteilla och jättelånga väntetider, säger Camilla Schulz, ordförande i RFSL Göteborgs styrelse.

Hon är kritisk till de långa väntetiderna.

– Att leva i ovisshet och väntan är aldrig bra. Det spelar ingen roll om du väntar på någon form av utredning eller det som händer efteråt. Att inte få gå vidare med sin process är otroligt jobbigt och tungt. Man har kommit så långt i sig själv och vill att det ska ske så fort som möjligt så att man får bli den hela person som man behöver vara. Jag skulle säga att det är ett jättestort bekymmer och grunden till mycket psykisk ohälsa hos många.

På Lundströmmottagningen har man försökt att komma till rätta med de långa köerna genom att förkorta utredningstiden. Men då antalet remisser har ökat stadigt de senaste åren är det svårt att hinna ikapp.

Att väntetiderna är så långa gör att fler väljer att självmedicinera och ta hormoner på egen hand, enligt Camilla Schulz. Men det kan vara farligt och påverka möjligheten att få barn i framtiden, menar Ulrika Beckman, psykolog på Lundströmmottagningen.

– Vi tycker att det är viktigt att man ger sig själv möjligheten och att vi ger patienterna möjligheten att ha en bra konsultation kring fertiliteten, att träffa gynekolog och prata kring de här sakerna och också få information från oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".