Bonnie vid sin dotters grav
1 av 2
Bonnie vid sin dotters grav Foto: Pernilla Wadebäck
bonnie nilsson
2 av 2
Bonnie med beslutet från IVO där SOS Alarm får kritik Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
MARIESTAD

Hittade sin dotter medvetslös – väntade en timme på ambulans

Mamman: Man måste ju kunna känna säkerhet när man ringer SOS
2:15 min

När Bonnie hittade sin dotter Stefanie medvetslös tog det en timme innan ambulansen kom. Stefanie avled några dagar senare på sjukhuset. Nu får SOS Alarm skarp kritik för att ambulans inte larmades ut direkt.

– Jag önskar att det ska göra en skillnad men jag undrar om det verkligen gör det. Eller är inte människorna ute i bygden värda nånting, frågar sig Bonnie Nilsson. 

Vi har tidigare berättat om hennes sorg efter dotterns självmord våren 2015. Nu har hon fått svart på vitt att SOS Alarm gjorde del när de hanterade ärendet, detta i ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som kom i veckan. 

Det är Bonnie som hittar sin 22-åriga dotter Stefanie medvetslös i dotterns lägenhet i Mariestad den 14 april 2015. Till lägenheten kommer även kommunens sköterska och de ringer efter ambulans.

– Om man ringer SOS och säger att man inte får kontakt med personen så anser jag att det är ganska allvarligt, då kanske man inte ska vänta i en timme.

Vi har gått igenom dokumentationen från samtalen med SOS Alarm. Klockan är 11:52 och larmoperatören får veta att Stefanie tidigare försökt ta sitt liv och att hon kan ha haft tillgång till mediciner. Larmoperatören säger att ambulans är på väg och de lägger på.

Men klockan går och ingen ambulans dyker upp. De ringer en andra gång och då finns ingen ambulans att skicka blir svaret, de får fortsätta vänta.

När det gått nästan en timme ringer de för tredje gången och först då får Stefanies ärende högsta prioritet, så kallat Prio 1. 

När ambulanspersonalen kommer fram några minuter senare så visar det sig att uppgiften som SOS Alarm lämnat om att det inte funnits någon ledig ambulans, den stämmer inte. 

– De hade varit på lunch och vilat middag och hade inte alls fått något larm. Man måste ju kunna känna en säkerhet när man ringer till SOS, säger Bonnie Nilsson. 

Sex dagar senare avlider Stefanie på sjukhus i sviterna efter läkemedelsförgiftning. Inspektionen för vård och omsorg anser att SOS Alarm gjorde en allvarlig felbedömning och felprioritering.

Tänker du att det skulle gjort skillnad i Stefanies fall om ambulansen kommit tidigare?
– Tyvärr så hade det inte gjort någon skillnad men det spelar ingen roll. De ska ändå komma ut med ambulans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".