Åklagare om domen i narkotikamålet

Det är inget personligt för oss, nu får vi analysera domen.
1:06 min

Åklagarna ville se maxstraff, 14 års fängelse, för de två huvudmän som ska ha legat bakom en av de största narkotikafärsäljningarna på Darknet. Skaraborgs tingsrätt valde ett betydligt lägre straff, 8 år och 6 månaders fängelse för Mariestadsbon och Eskilstunabon.

Kammaråklagare Maria Edström i Eskilstuna vill inte påstå att hon är besviken. 

– Det är ju inget personligt för oss. Vi är nöjda med den bedömning som tingsrätten gjorde kring de två huvudmännen. Vi får analysera domen och se vad fortsättningen blir. 

Domen är på 88 sidor och kammråklagare Maria Edström har ännu inte hunnit sätta sig in i hur tingsrätten resonerat, men i stort har tingsrätten tagit till sig den bevisning som åklagarna lagt fram under rättegången även om straffvärdet blev ett annat.

Mariestadsbons sambo som var den som slog larm om narkotikaförsäljningen döms till ett års fängelse, ett straff som anses verkställt eftersom hon suttit häktad under flera månader. Där hade åklagarna yrkat på tre år och sex månaders fängelse:

– Det jag såg som hastigast är att rätten tagit hänsyn till hennes medverkan i utredningen och att det var den som ledde till att det över huvud taget blev ett ärende, säger åklagaren. 

Nu ska kammaråklagare Maria Edström och kammaråklagare Sofia Karlsson gå igenom domen. Likaså kommer de som dömts att gå igenom domen tillsammans med sina försvarsadvokater. Domen kan överklagas fram till den 13 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".