Anders Johansson krogtafs.
Antalet anmälningar om sexuellt ofredande ökar. Till höger Anders Johansson gruppchef polisen Västra Skaraborg. Foto: Foto: Gorm Kallestad/TT Filip Landqvist/Sveriges radio

Sexuellt ofredande på krogen ökar

"Det finns ett mörkertal"
1:24 min

Under året har antalet anmälningar kring sexuellt ofredande ökat kraftigt i Skaraborg. Anmälningarna kommer ofta från personer som utsatts i krogmiljö.

– Vi på polisen har märkt att det har gjorts fler anmälningar till oss och det har blivit mer känt, säger Anders Johansson gruppchef på polisen i Västra Skaraborg. 

Tror du att bara fler anmäler eller har andelen brott av den här typen ökat?

– Det är jättesvårt att säga men jag är av den övertygelsen att det finns och har alltid funnit ett mörkertal när det gäller de här brotten, säger Anders Johansson.

Även om antalet anmälningar om sexuellt ofredande ökar så säger Anders Johansson att han är säker på att många inte anmäler. Och han ser mycket oroande på hur situationen med sexuellt ofredande och tafsande har blivit.

– Man måste kunna få röra sig fritt i krogmiljö. Man ska inte behöva bli utsatt för ofredanden. 

I idag, juldagen, är ju en av de stora högtiderna för folk att gå ut på krogen och festa och det betyder att det blir fullt upp för Skaraborgs poliser.

– Rent polisiärt är det en av de tyngsta dagarna för oss att hantera. I stort sett varenda krog har öppet i varenda kommun i Skaraborg. Då krävs det viss resurser för oss för att synas och finnas till. Vi har beredskap men vi kan inte täcka upp allting, säger Anders Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".