Fyrverkerier
1 av 4
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ann-Charlotte Larsson hundar labradorer
2 av 4
Ann-Charlotte Larsson som är med i Skaraborgs Kennelklubb är glad över att färre säljer fyrverkerier. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Johan Duvå
3 av 4
Johan Duvå är varuhuschef på en butikskedja i Skövde som slutat sälja fyrverkerier. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
raket nyårsraket nyår
4 av 4
Foto: TT

Fler butikskedjor slutar sälja fyrverkerier

"Det är ren och skär ångest för hunden"
4:03 min

I helgen så firar vi in det nya året och det förknippar många med nyårsraketer. Men allt fler butikskedjor slutar att sälja fyrverkerier.

Johan Duvå är varuhuschef på en butikskedja i Skövde som har slutat sälja fyrverkerier och anledningarna bakom stoppet är flera.

– Dels på grund av att husdjur far illa, miljöaspekten och att det är en svår produkt att hantera med tillstånd och arbetsmiljö. Det är inga kunder som frågar efter produkten hos oss längre.

Omkring 100 personer behöver uppsöka akuten varje år på grund av fyrverkerier och många djur far också illa på grund av raketerna.

Det är några av anledningarna till att allt fler butikskedjor slutar att sälja fyrverkerier och senast att ansluta till listan är Bauhaus. Men det är inte alla som vill se färre raketer under nyårsfirandet.

– Jag tycker det är kul med nyårsraketer så jag tycker det är tråkigt att de slutar sälja, säger Johan Gran från Hjo.

– Jag tycker det är bra! Det är ganska många skador och förstörelse från fyrverkerierna. Jag tycker att det borde vara organiserat på någon särskild plats så att vuxna kan ha tillsyn på det som händer, säger John Khalaf från Skövde.

Några som har varit aktiva i frågan om färre raketer under nyårsfirandet är Skaraborgs Kennelklubb som tycker det är bra att färre butikskedjor säljer nyårsraketer.

– Det känns bra för att det bör leda till att det säljs mindre raketer och att det kanske inte skjuts så galet som det gör idag. Det skjuts inte bara på nyårsafton utan både veckor före och efter, säger Ann-Charlotte Larsson som är med i Skaraborgs Kennelklubb.

Ann-Charlotte Larsson föder själv upp Labradorer på sin gård i Väring utanför Skövde och hon menar att hundar kan fara mycket illa av höga smällar.

– Är det en skotträdd hund så blir de väldigt rädda. Det är ren och skär ångest för hunden. Den kan slita sig och dra iväg och det är inte alltid säkert att man hittar hunden. De är livrädda.

Är inte fyrverkerier en del av nyårsfirandet då?

– Jo det är det men målet är att inte vem som helst ska kunna köpa det ute i affärerna och skjuta när de vill. Att det istället är arrangerat under ett par timmar under kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".