Man i solstol på sandstrand. Foto: Ulf Berglund/Scanpix
1 av 2
Foto: Ulf Berglund/Scanpix
Bodil Sörman är chef på ett reseföretag i Skövde. Hon tittar in i kameran och ler. Hon har glasögon, håret uppsatt i nacken samt en svart kavaj och en vit skjorta på sig.
2 av 2
Bodil Sörman är chef på ett reseföretag i Skövde. Hon tror att upplevelser är mer värdesatta idag än för tio år sedan. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Allt fler reser utomlands över jul och nyår

Resebyråchef: "Upplevelser värdesätts mer idag"
3:13 min

De senaste tio åren har antalet utlandsresor över jul och nyår ökat med 50 procent enligt statistik från Transportstyrelsen.

Ökningen av utlandsresor runt jul och nyårshelgerna beror bland annat på att det betyder mer om familjen gör något tillsammans än att köpa prylar, det menar Bodil Sörman som är chef på ett reseföretag i Skövde. 

– Upplevelser är mer värdesatta i dag än vad de kanske var för tio år sedan, säger hon.

Förutom att upplevelser väger tyngre under julgranen tror Bodil Sörman även att ekonomin är bättre för vissa svenskar i dag, vilket gör att fler har råd att resa utomlands.

En av de som varit utomlands över jul och nyår är Sara Bocci från Skövde. Hon tror att de som åker iväg inte vill fira jul på det traditionella sättet.

– Om jag personligen åker utomlands så kommer jag inte att dra på mig en tomtemössa och dansa kring en gran på stranden, säger Sara Bocci.

Det finns de som undviker utlandsresor på grund av dess negativa påverkan på klimatet. Linn Karlsson från Tidaholm tror dock att många reser iväg trots klimatet.

– Jag tror många unnar sig en resa till värmen istället för att stanna i stressen och kylan. Då sållas nog klimatet bort där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".