Birgitta Backlund med P4-täcket
1 av 2
Birgitta Backlund med P4-täcket. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
bild på skylt i huset
2 av 2
Huset som Birgitta nu låtit renovera har stått tomt i många år efter att en tragedi inträffat i byggnaden. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
MÖLLTORP

Hon är årets julhjälte

Hör när vi överraskar Birgitta Backlund
4:53 min

En kvinna som är allas vän och hjälper dem som har det svårt. Birgitta Backlund är vår julhjälte 2016 och i morse fick hon P4-täcket som Ewa Ohlsson sytt.

I samband med inslamlingen till Världens barn i höstas skickade lyssnarna in tyglappar som Ewa Ohlsson sedan sydde ett stort täcke av för utauktionering.

Det såldes för 18 000 kronor, men kvar på redaktionen fanns mängder av fina oanvända tygbitar. De har nu blivit ett nytt täcke som vi bestämde oss för att ge till någon som gjort något extra - en riktig julhjälte.

Av många nomineringar fastnade vi för den som Mona Andersson gjort gällande sin vän Birgitta Backlund. Bland annat skrev hon så här:

"Hon är allas vän som på olika sätt hjälper dem som har det svårt. Hon jobbar mycket aktivt med dom nyanlända och har språkundervisning med dem.

Birgittas senaste projekt är en omöjlig uppgift enligt henne själv, ändå gör hon det! Hon tog sig an ett fint men förfallet hus i Mölltorp, nu renoverat och öppet som tillflykt för den som saknar bostad!

Dessutom är Birgitta go och glad, en riktigt god vän för så många och jag beundrar hennes oförtröttliga arbete enormt. Här om kvällen fick hennes middag vänta till dagen efter när en nyanländ med mycket dåliga språkkunskaper behövde hennes hjälp."

I ljudlänken ovan kan du höra hur det lät när vi ringde på hos Birgitta på torsdagsmorgonen och lämnade över lapptäcket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".