Ulf Eriksson
Ulf Eriksson tillsamans med en ek av den bredare sorten. Foto: Philip Pettersson/ Sveriges Radio

Träden växer så det knakar

"Så mycket tillväxt har vi aldrig haft tidigare och det beror på skötseln"
1:41 min

Det blir mer och mer träd i våra svenska skogar. Tätheten ökar år för år, och så ser det ut även i Västra Götaland.

En positiv utveckling, det menar skogsägaren Ulf Eriksson.

– Det känns bra och att tillväxten ökar och det är ett bevis på att vi sköter skogarna bra.

Att skogarna tätnar är en utveckling som pågått under många års tid. I Västra Götaland har antalet träd stegvis ökat, från 140 levande träd per hektar 1985 till 190 i den senaste mätningen från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Ulf Eriksson är förutom skogsägare också VD i skogservice-företaget Vadsbo skog, så det här är ett ämne som förstås en stor del av Lerdalabons vardag, och han tror sig veta den huvudsakliga anledningen till att antalet träd ökat.

– Vi sköter skogarna mer intensivt idag, och så mycket tillväxt som vi har i dag har vi aldrig haft tidigare.

Märker du det generellt att skogarna i Skaraborg sköts väl alltså?

 – Ja, jag märker det och ofta tänker jag på hur snabbt det blir grovt. Det beror på att det växer så att det knakar rent ut sagt.

En annan möjlig orsak är kvävenedsläpp, som åtminstone på kort sikt har en tendens att öka tillväxten, men som på längre sikt inte nödvändigtvis behöver vara nyttigt för träden.

Ulf Eriksson menar dock alltså att skogsskötseln är den största anledningen till att tillväxten ökar, och fler träd i skogarna har sina fördelar.

– Det skapar mer arbetstillfällen, det gynnar svensk skogsindustri och det är positivt för miljön, eftersom träden fångar upp koldioxid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".