Erik Billing porträtt
Erik Billing forskare på Högskolan i Skövde Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio

Hur ser framtidens maskiner ut?

Forskare Erik Billing om robotar i framtiden
0:56 min

Hur kommer framtidens robotar se ut i hemmet? En kompis på hjul kanske? Erik Billing forskar på framtidens robotar ger sin syn på saken.

Erik Billing är forskare på Högskolan i Skövde, och ägnar sig åt att forska på framtidens robotar i hemmet. Han menar att även på arbetsplatser utvecklas robotarna Bristen på personal på bland annat äldreboenden gör att robotar kan bli ett viktigt komplement till de mänskliga vårdgivarna.

–Ett jättebra exempel är en smart rullator som du kan ropa på så kör den upp till stolen. Du kan säga till den att ta med saker du behöver och den kan hjälpa till i olika situationer du har, säger Erik Billing.

I hemmet är ett exempel att vi i större utsträckning kommer kunna välja när en robot ska göra något för att underlätta vår vardag.

– Det nästa vi ser är sociala robotar. På samma sätt som en telefon kan vi göra samma sak med en robot i framtiden. Som en slags telefon på hjul som man kan prata med istället för att behöva trycka på skärmar, säger Erik Billing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".