Mariestadsbor åtalas för kokainköp

1:12 min

Tre Mariestadsbor åtalas idag för grova narkotikabrott. De reste ner i en bil till Landskrona i oktober för att hämta ett parti kokain som enligt åklagaren var tänkt att säljas vidare till kunder i Mariestadsområdet.

Av förundersökningen framgår att polisen haft spaning på männen, och deras telefoner har varit avlyssnade. På så sätt har polisen kunnat följa hur de i samtal och sms planerat och haft kontakter inför resan till Skåne där de skulle köpa kokain för vidare försäljning i Skaraborg.

Den 17 oktober kontaktar polisen i Skaraborg sina kollegor i region Syd för att bistå med spaning mot en blå Passat som kör söderut mot Skåne.

I Arlövs kommun får spanare kontakt och följer hur bilen kör in på en bensinmack och kör upp jämsides med en silvrig Audi. De två bilarna slår sedan följe till Burlövs köpcentrum, där själva narkotikaköpet sker av en man som även han nu åtalats för grovt narkotikabrott.

En kort stund senare utmed motorvägen stoppas de båda bilarna. Tre Mariestadsbor och en man från Göteborg grips och i ena baksätet hittas knappt 200 gram kokain i en ryggsäck.

I ett första förhör med en av Mariestadsborna, utan att polisen uppgett vad som hittats, säger den unge mannen:

"Jag vet inget om något knark i baksätet".

Alla fem nekar till brott.

Två av männen åtalas även för dopningsbrott då man hittat dopningsklassade preparat i deras hem. En av dem åtalas också för bidragsbrott då han ska ha lurat till sig över 90 000 i sjukpenning enligt åtalet.