Företagsläkare ska bota sjukskrivna

Debatten om den kraftiga ökningen av sjukskrivningarna fortsätter. Företagshälsovården borde få ta ett större ansvar för de många anställda som är sjukskrivna. Det anser Bosse Hellström, expert på Försäkringskassan i Västra Götaland i frågor som rör sjukpenning och pension.
Det var kristdemokraternas partiledare Alf Svensson, som i en radiointervju i helgen uttalade att fusk kan ligga bakom den kraftiga ökningen av antalet sjukskrivna. Därmed satte han igång en ny diskussion om de sjukskrivna. Men Försäkringskassan har varken tid eller pengar att utreda om det förekommer fusk. Antalet hembesök är få beroende på att de försäkringsanställdas tid går åt till att betala ut sjukersättning. Bosse Hellström anser att fusket kan minimeras och sjukskrivningarna minskas, om Företagshälsovården kopplas in. - Den känner ju till de sjukskrivna bättre än dem som idag sjukskriver. Deras personal känner till arbetsplatsen och arbetsuppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".