nazistdemonstration Borlänge första maj 2016
1 av 2
Lidköpingsbon deltog i Nordiska motståndsrörelsens tåg i Borlänge på första maj 2016 Foto: Mats Öfwerström/P4 Skaraborg
Bild från bakom campingstugorna
2 av 2
Lidköpingsbon är häktad misstänkt för att ha placerat ut en bomb vid det här boendet. Foto: Anna Engström/Sveriges Radio

Lidköping kände ej till nazist - har för dålig koll anser forskare

2:06 min

Lidköping jobbar förebyggande mot våldsbejakande extremism, men kände inte till att det fanns en aktiv nazist på orten.

I Lidköping jobbar man precis som i alla skaraborgska kommuner förebyggande mot våldsbejakande extremism, men kommunerna har dålig kunskap kring de som är aktiva inom den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

Lidköpings säkerhetssamordnare kände inte till att det fanns aktiva medlemmar inom rörelsen i kommunen, det förstod han först efter att media rapporterat om de tre män som häktats för sprängdåden mot flyktingboenden och Syndikalisternas lokal i Göteborg.

– Nu senast var det nån individ som hade placerat en sprängladdning utanför ett boende, som hade sin härkomst från Lidköping, säger Stefan Gustafsson som är säkerhetssamordnare. 

Kände ni till den här personen innan eller var det helt nytt för dig?
–  Nej det gjorde jag inte, det var helt nytt. 

Redan i våras när vi kartlade den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen berättade vi om Lidköpingsbon, en 20-åring som är en av de mer aktiva medlemmarna i Näste 2, den västsvenska delen av NMR med sitt huvudsäte i Skaraborg. Medlemmarna har haft kampträning, delat ut flygblad, och hållit studiecirklar i hur man ska göra om man grips av polis men det här var det bara ett fåtal kommuner som hade koll på.

Den högerextrema rörelsen har underskattats säger forskaren Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet till P4 Göteborg:

– Det här går under radarn och när man sätter sig i den enskilda kommunen och ska skriva en handlingsplan så lägger man inte märke till det, vi ser inte mönstret.

I onsdags hade de skaraborgska kommunerna ett möte kring våldsbejakande extremism tillsammans med polisen. Men sprängdåden i Göteborg togs aldrig upp, trots att det alltså sitter en aktiv nazist från Skaraborg häktad. 

– Vi får titta på om det finns en hotbild mot vår verksamhet, vi pratar ju om vuxna individer.

Men menar du att ert arbete bara rör minderåriga?

– Jag där har vi mer att gå på om personen finns i våra skolor. Om det är en enskild individ som vi inte har någon beröring med så har vi inget konkret med den personen att göra, säger Stefan Gustafsson som är säkerhetssamordnare i Lidköpings kommun. 

Nästa steg i Lidköping är att ta fram rutiner för att ta hand om personer som vill lämna extrema rörelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".