Lång väg till fiber på landsbygden

1:44 min

Det är tveksamt om alla Skaraborgs kommuner når regeringens mål att 95% av hushåll och företag har bredband 2020. På landsbygden finns fortfarande vita fläckar. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

För lokala fiberföreningar är det tufft att leva upp till de krav som ställs för att få det statliga bidraget. Det har Lugnåsbergets fiberförening fått erfara. 

Styrelsen har lagt ned tio tusen timmar, det räcker nog inte. 

Delar av Lugnås saknar helt mobil täckning, så det fanns inga alternativ om byn ska leva vidare, förklarar ordföranden Hans Gustavsson.

– Det är en nödvändighet för bygden. Många som flyttar ut berättar att deras ungar frågar om det finns bredband, annars flyttar vi inte med. 

Men varken kommunen eller någon kommersiell aktör var intresserad - så byborna fick ta saken i egna händer.

– Vi i styrelsen har lagt ned tio tusen timmar, det räcker nog inte. 

Lokala fiberföreningar kan söka statliga pengar. 40 % av de nästan 6 miljoner som fiberutbyggnaden i Lugnås kostar är bidrag från staten. Det sänker priset för hushållen rejält. Men villkoren som ställs för att få pengarna är tuffa anser Sten Johansson i föreningen.

– Det är helt åt fanders, man jobbar ideellt och lägger ner jättemånga timmar för att tillmötesgå kraven. Det är helt orimligt. 

På landsbygden finns vita fläckar och det blir svårt för Skaraborgs alla kommuner att nå regeringens mål att 95% av befolkningen ska ha bredband 2020. Det visar en undersökning vi gjort.

Sten Johansson och Hans Gustavsson upplever att landsbygden glömts bort av kommunen.

– De kanske ska vara mer på alerten och titta på var de vita områdena kan passa in och stötta de föreningarna, ta med dem. 

Fråga

Här kan du läsa mer om det statliga bidraget till lokala fiberföreningar

Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista