Kritiserat familjehem

Plågade pojkar på familjehem - åklagaren om domen

1:34 min

Den 20-årige man som stått åtalad för att ha misshandlat två yngre killar som bodde i samma familjehem i Kungsbacka dömdes i dag i Varbergs tingsrätt till fängelse i ett år.

20-åringen döms nu bland annat för misshandel, olaga förföljelse, djurplågeri och flera vapenbrott till fängelse i ett år.

Tingsrätten konstaterar att miljön i familjehemmet inte var den bästa och att det saknades regler och struktur.

En av de utsatta var en pojke som placerats i familjehemmet av Skara kommun. Misshandeln ska ha pågått mer eller mindre under hela tiden som de bodde i samma familjehem. 20-åringen döms för olaga förföljelse, i och med att brottet har upprepats om och om igen. 

– Jag är väldigt nöjd med domen. Alla åtalspunkter har bifallits och tingsrätten har förstått väldigt väl hur det sociala samspelet har fungerat, säger åklagaren Ewa Lotta Swahn. 

Åklagaren lyfter fram en del i den skrivna domen som hon menar är viktig att komma ihåg; tingsrätten konstaterar att alla inblandade, även den tilltalade, inte haft det lätt och man har visat empati även för honom. 

Är detta en förmildrande omständighet?

- Nej, men detta är något som mer slår på hela samhället och hur samhället hanterar barn som tas omhand. 

20-åringen ska ha använt knogjärn och slagit pojkarna på armar och axlar regelbundet, använt laserpekare, en batong, det finns också exempel på när en hemmagjord så kallad "taser" eller elchockpistol har använts. Han ska också ha använt varianter av luftvapen och kolsyrepistoler mot dem.

När polisen fick vetskap om misshandeln gjorde de husrannsakan för att söka efter mannens tillhyggen. Vid fosterhemmet hittades också kemikalier och sprängmedel. Den nationella bombstyrkan fick tillkallas och mannen kunde knytas till ytterligare brott.

20-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna och menat att pojkarna försöker att hämnas på honom.

Försvararen Niclas Björmander har pratat kort med 20-åringen som är besviken över utgången. Försvararen reagerar också på att det blev fängelse och inte skyddstillsyn till exempel.

– Han har kommit ifrån familjehemmet som inte var bra för någon av dem och har jobb. Påföljden är anmärkningsvärd, säger Niclas Björmander till P4 Halland. 

De kommer sannolikt att överklaga, men de ska titta närmare på domen först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista