Bostadsbristen slår hårt mot utsatta kvinnor

1:31 min

Bostadsbristen slår extra hårt mot utsatta kvinnor som ska slussas ut från skyddade boenden. I Skaraborg är det svårt för kvinnorna att få egen bostad.

På Kvinnohuset Tranan i Skövde finns det plats för mellan sex till åtta kvinnor och trycket på platserna är högt. När kvinnorna sedan inte får eget boende gör det att de tvingas bo kvar hos kvinnojouren, som då inte kan ta emot så många nya kvinnor som de skulle önska.

Att det är så svårt för kvinnorna att få eget boende beror främst på bostadsbristen, men också på att många hyresvärdar ställer krav på att man inte ska ha några betalningsanmärkningar. Det är något som kvinnor som har utsatts för våld i hemmet kan ha. När de sedan får skyddat boende kan de också behöva skydda sina personuppgifter, vilket kan ställa till det när de ska söka bostad.

 – Situationen är ganska förfärlig. Det är jättesvårt att få eget boende när man har fått lämna allt man har. Man är bostadslös i princip, säger Elisabeth Hätting, verksamhetschef på Kvinnohuset Tranan i Skövde.

Kvinnojouren Linnéan i Lidköping upplever samma bostadsproblem. Här finns ungefär fem platser och Ann-Christine Hedvall, som är ordförande för verksamheten, säger att det finns kvinnor som bor kvar här i upp till ett år.

– Kvinnorna bor kvar här väldigt länge, mycket längre än tidigare. Det är inget akutboende längre, säger hon.

Att informera kvinnorna om hur bostadssituationen ser ut i de olika kommunerna på ett tydligare sätt menar Ulla Andersson, på Kvinnojouren Linnéan, skulle kunna hjälpa kvinnorna med att se var de kan få eget boende. Hon tycker också att kommunerna i landet borde samarbeta mer.

I till exempel Skövde saknas ett sådant samarbete.

– Behovet finns ju, det vet vi. Sedan finns det samverkan mellan olika kommuner när det gäller de här bitarna, men vi har inget direkt samarbete med andra kommuner, säger Eija Kilpala, avdelningschef på sektor socialtjänst i Skövde.

Hon menar att det inte finns någon lösning på bostadssituationen för de utsatta kvinnorna i dag.

– Det är ett problem och just i dag finns det inget sätt att lösa det här på ett smidigt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista