Bandylegendaren Daniel Andersson bryter tystnaden

1:43 min

Alla stora spelarkarriärer kommer till ett slut. För Villas snart 34-årige stjärnspelare Daniel Andersson så fick det räcka med femton elitseriesäsonger, tre VM-guld, ett SM-guld och ikonstatus i Lidköping.

Hör hela intervjun med Daniel Andersson längst ner i artikeln.

Villa Lidköpings stjärnspelare Daniel Andersson bryter nu tystnaden efter sitt skriftliga besked i början av veckan då han gick ut med att han avslutar bandykarriären.

Det är på grund av den livssituation jag har idag, och som jag egentligen har haft en tid tillbaka, där jag har ett arbete som kräver mycket tid och stort engagemang. Men framförallt har jag två små tjejer som växer upp och den tiden kommer jag aldrig få tillbaka.

Andersson, som är en av klubbens främsta spelare genom tiderna, bestämde sig för att lägga av redan i julas och trots en del övertalningsförsök från klubbchefen Jonas Johansson så har han varit orubblig i sitt beslut.

– Jag känner att jag vill vara pappa på riktigt och stötta min döttrar på deras resa genom livet och jag känner att jag inte riktigt att man hinner det som spelare.

Beskedet kom som en stor överraskning för många eftersom den skridskoskicklige bollkonstnären haft en av sina bästa säsonger i karriären bakom sig.

Han vann elitseriens poängliga, tog sitt tredje VM-guld och var trots Villas dråpliga uttåg i semifinalen lagets bästa spelare under året.

– Jag blir inte bättre. Jag kanske kan harva mig omkring och hålla en hygglig nivå några år till men för mig är inte det tillräckligt utan ska det vara ska det vara hundra procent.

Även om det nu sjunkit in att spelarkarriären nu är över så är det ändå samtidigt vemodigt för Villas nummer 83.

– Det är en tung dag. Framför allt när jag kommer in i omklädningsrummet och träffar killarna som betyder så oerhört mycket och som man har slitit så mycket med. I regniga spår ute i Råda och man har lagt ner så mycket tid för att leverera tillsammans.

Men alla de starka hyllningar som fått mobilen att vibrera varm och fyllt sociala medier gör att Andersson tycker det känns lättare att hantera det stora steget att lägga av.

Det är det alla finaste kvittot man kan få. Inte bara att man är en bra bandyspelare men förmodligen tycker de om mig som bandyspelare också det betyder allra mest av allt.

Vad kommer du göra nu i klubben?

– Jag ska prata med "Burken", stabschefen på materialsidan om det finns någon plats som servicechef här. Skämt åsido. Jag behöver det här året skulle jag tro, att inte släppa bandyn för jag kommer följa laget slaviskt, men jag kommer behöva vara ifrån det samtidigt och jag ser inte att jag ska ha någon roll eller titel i föreningen under det året som kommer.

Vad tänker du om att bli framtida tränare eller klubbchef i Villa Lidköping?

– Det står bara i stjärnorna så det är svårt att svara på men jag vill fortsätta leverera i min yrkeskarriär nu och den chansen som jag fått där och som är den rätta vägen att följa för tillfället, avslutar Daniel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista