Bert anmäler 1 500 företag – och ber om ursäkt

2:05 min

Bert Karlsson gjorde i dag verklighet av hotet att anmäla mängder av företag som varit sena med bokföringen. Men bad samtidigt om ursäkt om företagare drabbas.

Alltsammans började med att Bert Karlsson själv dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att hans Jokarjo AB varit sen med bokföringen vid flera tillfällen.

– Jag hade redan betalt straffavgift för detta och tycker att det är en oacceptabel dubbelbestraffning att dömas två gånger för att en privatperson anmäler en, säger Karlsson.

Han tycker inte att man ska se honom som överdrivet grälsjuk när han nu anmäler totalt 15 000 företag (varav 1500 idag) som enligt myndighetsregister varit sena med bokföringen och betalt avgift för detta.

Med alla dessa anmälningar vill han göra det så besvärligt och dyrt att hantera så att myndigheterna i förlängningen avkriminaliserar bokföringsbrott på så sätt att den som är sen med bokföringen inte i efterhand ska kunna dömas.

Mårten Schultz är professor i civilrätt och han menar att effekten kan bli den rakt motsatta mot vad Bert tänkt sig.

– Jag tror han underskattar rättssamhället. Det är inte första gången någon gör massor av anmälningar på det här sättet.

– Det behöver inte bli så komplicerat att hantera som Bert tror. Det kan sluta med att en massa företag drabbas av böter, och då blir det ju en slant till statskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista