Lägre andel behöriga lärare i grundskolan

Andelen behöriga och legitimerade lärare i grundskolan sjunker. Utvecklingen går alltså åt fel hål, visar Skolverkets färska statistik.

Skollagen kräver att tjänstgörande lärare ska vara behöriga och legitimerade. Men i grundskolan har andelen legitimerade mätt i heltidstjänster sjunkit, från 72,7 procent förra läsåret till 71,4 detta läsår – en minskning med 1,3 procentenheter.

Skillnaderna mellan olika kommuner i landet är fortsatt mycket stora. I Vadstena är nio av tio lärare legitimerade. I Norberg, Ragunda, Sollefteå och Laxå är de legitimerade lärarna i minoritet med 43-48 procent. 

Förklaringen till att läget försämrats i grundskolan är att den tagit emot fler elever och samtidigt stöttats av staten att öka personaltätheten i ett läge där det råder stor brist på lärare. Behovet är alltså långt större än tillgången och skolorna har fått göra en mängd avsteg från behörighetskraven.

Även i förskoleklassen och grundsärskolan har behörighetsläget försämrats. I gymnasieskolan har behörighetsläget förbättrats något, från 79,1 procent till 79,6 procent behöriga och legitimerade lärare i heltidstjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista