Det brann i ett tält i ett migrantläger i Skövde i måndags.
Det brann i ett tält i ett migrantläger i Skövde tidigare i veckan. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Omöjligt för kommunen att avhysa migranter

1:05 min

Skövde kommun polisanmälde det nu eldhärjade migrantlägret för tre månader sedan. Men anmälan har inte haft någon praktisk betydelse.

– Vi har haft olika uppgifter om huruvida någon bor där eller inte. Men när polisen varit där har det varit tomt, och då har det inte funnits någon att avhysa, konstaterar kommunikatören Eva Nilsson.

Man kan i nuvarande regelverk inte avhysa någon om man inte vet exakt vem som bor där. Men nu kan det vara en ändring på gång, säger stadsjuristen Tobias Carlgren och hänvisar till en lagrådsremiss:

– Det som i så fall förändras är att man i vissa fall inte behöver ange identiteten på de man riktar en sådan åtgärd mot, och då blir det lättare att komma vidare.
Eva Nilsson tycker att hela situationen är frustrerande ur ett mänskligt perspektiv:

– Jag vet inte hur man ska komma tillrätta med det här. Det är tragiskt att de här människorna tycker att de har det bättre här, under de här förhållandena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".