BACONRESAN

Grisar från Skaraborg slaktas i Kristianstad

2:03 min

Sedan Scan flyttade slakt och styckning av gris från Skara 2014, transporteras grisarna från Skaraborg till Kristianstad.
Delar av grisen som ska bli bacon fraktas vidare till Polen för beredning.

Att mycket av grisköttet som finns i våra butiker har färdats långt är ett problem, det anser grisproducenten Magnus Karlsson i Flakeberg, utanför Grästorp.

– I det stora hela tycker jag att transporter är av ondo. Vad som har drivit det här är konsumentens syn på vad mat får kosta. 

Klockan är halv sju på morgonen, bonden Magnus Karlsson har målat en röd prick på ryggen på ett 30-tal av hans drygt tusen grisar på gården i Flakeberg.
Grisarna ska nu fösas ut till transporten för vidare färd till slakteriet i Kristianstad.

Det kan tyckas vara helgalet, det tycker jag i alla fall

Djurtransporten kom till gården redan igår kväll och för att klara körtiderna har chauffören Alfred Adolfson, sovit i bilen i natt.
Han var med för tre år sedan när Scan flyttade sin slakt och styckning av gris från Skara till Kristianstad.

– Geografiskt känns det ju fel att transportera djur till Kristianstad när det finns ett slakteri på närmare håll. Men man måste hänga med och effektivisera sig. 

Ja, i takt med att det blir färre svenska grisar så tvingas slakterierna omorganisera sig menar Alfred Adolfson.

Just nu skickas 130 000 grisar per år från Västra Götaland till slakt i Kristianstad.

Bonden Magnus Karlssons grisar ska nu färdas de 35 milen eller drygt fyra timmarna och delar av grisen som ska bli bacon åker sen vidare till Polen till HK Scans baconfabrik där.

– Det är ytterligare ett bevis på att transporter är för billigt. Om konsumenten kan välja ett paket bacon som är två kronor billigare så gör den det oavsett vart köttet kommer ifrån. Just det här prismedvetna har drivit fram åtgärderna att det blir lite billigare att skära upp bacon i Polen. Det kan tyckas vara helgalet, det tycker jag i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista