Här hittar arkeolog tänder från 1700-talet

1:20 min

En gammal marknadsplats från 1600- och 1700-talen håller på att grävas upp i Hova i samband med att E20 ska byggas om. Fynden som görs är många och ibland något överraskande.

Mynt, tallrikar, glas, kritpipor och fingerborgar. Föremålen från 1600- och 1700-talen som arkeologerna hittar under utgrävningarna nära Hovbron i Hova är många.

Men sökandet med metalldetektorn kan också leda till vissa överraskande fynd.

– Det är en tand, kan det vara en liten hästtand? säger arkeologen Hampus Norrgren och gräver samtidigt upp ytterligare en tand ur den leriga jorden.

Den här platsen var en viktig marknadsplats under 1600- och 1700-talen. När E20 nu ska dras över Hovaån måste det därför göras arkeologiska utgrävningar på platsen för att säkra de historiska föremålen som finns här.

Vad är det som är så fascinerande med att gräva efter gamla fynd?

– Man får en inblick i hur man har haft det. Sedan är det också spännande att man tar upp saker som har legat i marken i flera hundra år och man blir den första som får kika på de här sakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista