Polisen: Vi klarar upp allt fler brott

1:27 min

De två första månaderna i år löste Skaraborgspolisen 686 brottsfall. Det är 200 fler än motsvarande period för två år sedan.

Den nya polisorganisationen i Sverige har tidvis kritiserats hårt, även inom de egna leden. Men här i Skaraborg pekar högsta polischefen, Helena Trolläng, nu på de senaste brottsuppklarningssiffrorna och säger att hon är stolt. Så här ser uppklaringen ut i området:

  • Januari – februari 2015: 486 ärenden redovisade till åklagare.
  • Januari – februari 2016: 530 ärenden redovisade till åklagare.
  • Januari – februari 2017: 686 ärenden redovisade till åklagare.

– Min analys av det är att vår nya jourutredningsprocess gör att vi hanterar ärenden snabbare i dag och att vi dessutom är mannade på rätt sätt genom hela utredningsprocessen, säger Trolläng.

Man ska samtidigt ha klart för sig hur proportionerna ser ut. Under årets första två månader hade Skaraborgspolisen 4 234 ärenden. Av dem jobbar man fortfarande med 353 stycken och resten är avslutade.

Av de avslutade ärendena avskrevs 2 016 fall på direkten och 686 klarades alltså upp polisiärt och lämnades över till åklagarmyndigheten för åtal.

– Vi skriver av ärenden som vi ser här och nu att vi inte har möjlighet att jobba vidare med. Det kan vara ärenden där det inte finns några infallsvinkar att jobba med, inga vittnen, ingen teknisk bevisning och så vidare, säger Helena Trolläng.

Det har ju varit kritik mot den nya organisationen – är den kritiken felaktig?

– Min bild är att det är en organisationsförändring som behövs. Det är egentligen först nu som man kan börja utvärdera om organisationen levererar det vi ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista