Bilist åtalas för våldsam kollision med tåg

1:17 min

En man i 20-årsåldern åtalas efter en våldsam krasch mellan tåg och bil utanför Lidköping förra sommaren. Tre personer i bilen, varav ett barn, klarade sig i princip oskadda. Åklagaren menar att bilföraren varit vårdslös och saknade dessutom körkort vid tillfället.

Olyckan inträffar den 17 juli vid en obevakad järnvägsövergång vid Järpås när tåget är på väg mellan Lidköping och Vara. I förhör med polisen beskriver lokföraren och tågvärden att de ser en bil komma från höger i hög fart.

De tutar och drar i nödbromsen men ser hur bilen fortsätter upp på spåret och kollisionen är ett faktum. Tåget stannar ett par hundra meter från olycksplatsen och ingen resenär skadas.

Bilen kastas åt sidan och fattar eld. Mirakulöst tar sig tre personer ur bilen i princip oskadda, en av dem är ett litet barn.

Föraren i bilen, en man i 20-års åldern berättar att han kollar åt båda håll utan att se något tåg. Enligt polisens platsundersökning är det fri sikt minst en kilometer åt båda hållen utmed järnvägen.

I ett senare förhör säger bilisten att han tittat i backspegel för att se om barnet i baksätet sov. Han uppger att han krypkör över järnvägen och sedan hör han ett tut och att medpassageraren i fram säger TÅG innan det smäller.

Mannen fick sitt körkort återkallat ett par månader innan olyckan och åtalas även för grov olovlig körning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista