Plastbärkassar av återvunnen plast på ICA i Skövde
1 av 2
Många plastpåsar är gjorda av återvunnen plast, men nu vill Naturvårdsverket att det ska bli betydligt färre. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Lennart Ek, butikschef på Coop Extra i Skövde.
2 av 2
Lennart Ek, butikschef på Coop Extra i Skövde, ser positivt på mer miljötänk i butiker. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Färre plastpåsar i butik för bättre miljötänk

1:48 min

Försäljningen av plastpåsar i Sverige ska minska drastiskt. Det innebär att butiker kommer att behöva informera sina kunder om plastens miljöpåverkan.

Den första juni i år träder en ny lag i kraft som ska minska antalet plastpåsar i butiker i Sverige. Då måste affärerna informera sina kunder om den skadliga påverkan plastbärkassarna har på miljön. Anledningen är ett EU-direktiv som Naturvårdsverket arbetat fram till ett lagförslag.

— Vi ska bli mer resurseffektiva och inte använda kassen som en engångsprodukt. Vi vill inte byta ut plastkassen mot en annan typ av kasse utan helt enkelt att man tar det man har hemma, säger Malin Göransson, handläggare på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

Tanken är att konsumenterna också ska återanvända sina kassar för att uppnå de mål Naturvårdsverket satt upp. Till 2019 ska antalet plastbärkassar ha minskat till 90 stycken per person och år. För att kunna kartlägga försäljningen kommer butikerna att behöva rapportera in hur många plastpåsar de säljer.

Hur butikerna ska informera sina kunder om plastkassarnas miljöpåverkan är inte bestämt utan upp till varje enskild butik. Den 31a mars kommer Naturvårdsverket ge ut en vägledning för hur de kan göra.

Men många livsmedelsbutiker har redan ett miljötänk

— Vi har en flergångskasse som du kan använda hur många gånger som helst och det säljer vi redan idag, säger Urban Andersson, ägare på ICA Kvantum i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".