Dan Sandén, Skövdebostäders vd. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Dan Sandén, Skövdebostäders vd. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio

Fler utsatta ska kunna få bostad

1:36 min

Personer som tillhör utsatta grupper har särskilt svårt att få en bostad. Därför utökar Skövdebostäder nu sitt ansvar för att hjälpa de här grupperna.

Bolaget fördubblar antalet lägenheter som personer som tillhör utsatta grupper har möjlighet att få. 

Alla lägenheter kommer fortfarande att förmedlas via kösystemet, men ibland dyker det upp lägenheter som av olika anledningar inte blir uthyrda. Det är dessa lägenheter som sedan kan hyras ut till personer som tillhör utsatta grupper.

Enligt Skövdebostäders vd Dan Sandén handlar det om ungefär 20-25 av de totalt över 500 lägenheter som blir lediga varje år. 

Till Skövdebostäders kontor kommer det in folk som är i stort behov av bostad varje dag. Dan Sandén menar att det handlar om par som har skilt sig, kvinnor som har behandlats illa av män, ungdomar som inte kan flytta hemifrån och äldre som behöver flytta till första våningen på grund av sjukdomsskäl.

– Jag tycker faktiskt att det känns ganska jobbigt i dag, att inte kunna hjälpa alla, säger han.

I dag står 29 000 personer i kö hos Skövdebostäder och kön växer med ungefär 600 nya personer varje månad. I fem år kan man i genomsnitt få vänta på att få en lägenhet.

På grund av bostadsbristen menar Dan Sandén att det är svårt att leva upp till det nya avtalet om utökat ansvar för utsatta grupper.

– Det absolut viktigaste ur ett hållbarhetsperspektiv är att vi bygger fler bostäder. Det är centralt och faktiskt en mänsklig rättighet att ha en bostad. Det är inskrivet i FN:s stadgar och svensk grundlag, men i dag är vi inte riktigt där. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".