Anders Eklund får ny chans i hovrätten

1:13 min

Livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund får en ny chans i hovrätten. Kan få tillbaka sina utmätta pengar enligt ett beslut i Högsta Domstolen.

Saken gäller den utmätning på över 20 000 kronor som Kronofogden gjorde mot Anders Eklunds konto under förra året. Eklund, som numera är intagen på Tidaholmsanstalten, hade fått nästan 40 000 kronor i skadestånd efter att ha utsatts för misshandel på Norrtäljeanstalten.
Kronofogden gjorde en utmätning och tog pengarna, med hänvisning till att Eklund har stora skulder till samhället för de miljonskadestånd han tidigare dömts för i samband med bland annat mordet på Engla.

Anders Eklund vände sig då till Skaraborgs tingsrätt och överklagade utmätningen.
Tingsrätten gick på Kronofogdens linje, men Eklund överklagade till hovrätten och det var då det gick snett.
Anders Eklund överklagade själv till hovrätten men dessutom lämnade hans juridiska ombud in ett överklagande den sista möjliga dagen.
Denna sista handling upptäckte aldrig Hovrätten - som avslog Eklunds yrkande utan att ha läst advokatens överklagande.
– Det är ett formellt fel, det händer ibland och då måste rättegången tas om, säger Kersstin Calissendorff, justitieråd på Högsta Domstolen, HD, till P4 Skaraborg.
Nu ska hovrätten på nytt pröva om det var rätt eller fel av Kronofogden att utmäta Eklunds pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista