Örnarna - Griparna. En spännande match. Över 1200 åskådare fick se Örnarna ta hem segern på hemmaplan. Foto: Tommy Alexandersson Sveriges Radio
Återstår att se om det blir några allsvenska race för Örnarna i år. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio

Sent avhopp hotar allsvenskan i speedway

1:39 min

På fredag avgörs om Vargarna från Norrköping tvingas dra sig ur näst högsta serien - allsvenskan -  där Örnarna från Mariestad återfinns.

I så fall finns det bara tre lag i årets speedway-allsvenska. Frågan är då om det ens går att genomföra den allsvenska serien.

– Det måste gå, säger Svemos representant Tony Olsson. Men Örnarnas ledare är inte lika säkra.

– Det går inte att köra en serie mot bara två lag, det är ju omöjligt, då måste vi hitta på något annat, säger Örnarnas sekreterare Bernt-Åke Eriksson.

Speedwaysportens bredd blir allt smalare. Finns det ingen lösning senast på fredag tvingas alltså Vargarna dra sig ur allsvenskan av ekonomiska skäl. Det betyder att det i så fall bara blir tre lag kvar i allsvenskan.

Tony Olsson är koordinator för specialförbundet Svemo som är ansvarigt för bland annat speedway. Han hoppas att Vargarna reder ut krisen och att man lyckas genomföra säsongen med fyra lag. Han vill inte spekulera i hur svensk speedway ska agera i framtiden. Det är klubbarna som avgör:

– Vi kan inte tvinga klubbar att köra på en nivå de inte anser sig ha råd med. Verkligheten ser ut som den gör, och vi får anpassa oss efter den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".