Johan Abrahamsson, (M). Foto: Marie Schnell/Sveriges Radio

Kommunalrådets attack mot bostadsbolagets vd

3:48 min

Det moderata kommunalrådet Johan Abrahamsson i Mariestad angriper det kommunala bostadsbolagets vd Jonas Hedberg.

– Jag vill inte kommentera bostadsbolagets vd:s agerande i de här frågorna....men jag delar inte hans uppfattning. Vi måste ha fler bostäder i Mariestad och därför är fastighetsköpet nödvändigt, säger Johan Abrahamsson.

– Jag vidhåller att det här är en dålig affär. Vi betalar ett kraftigt överpris, svarar Mariehus vd Jonas Hedberg.

Det handlar om när Mariehus köpte två fastigheter i centrala Mariestad för 48 miljoner kronor och som resulterat i svidande kritik från revisorn -  som inte vill bevilja ansvarsfrihet för delar av styrelsen. Tanken är att för ytterligare 65 miljoner bygga lägenheter där.

Den oberoende revisorn anser i likhet med bolagets vd att man betalat ett överpris som kan skada bolaget - sammanlagt 30 miljoner kronor tror man sig behöva skriva ned fastighetsvärdet med när fastigheterna byggts om. Dessutom borde man ha inhämtat fullmäktiges godkännande, tycker han.

Bolagets VD var motståndare till affären och det gör att konflikten med kommunalrådet och bolagsstyrelsens majoritet är i öppen dager.

– Revisorerna får ha sin åsikt, men jag måste också få ha en egen uppfattning. Jag menar att det här på sikt gagnar Mariestad, sedan nöjer vi oss med fyra procents avkastning. Det är egentligen det som kritiken handlar om, man anser att det är för lågt men det tycker inte jag, menar Abrahamsson.

Bostadsbolagets vd Jonas Hedberg:

– Det är som att blanda äpplen och päron. Fastighetsvärdet är en sak, avkastning är något helt annat som inte har med det här att göra, svarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".