Lena Johansson från Naturskyddsföreningen Grästorp med Amela Kalac och Gunnel Lundmark som har bytt kläder.
1 av 2
Lena Johansson från Naturskyddsföreningen Grästorp med Amela Kalac och Gunnel Lundmark som har bytt kläder. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Amanda Hellström och Lena Johansson från Naturskyddsföreningen Grästorp fick in många bytesplagg under lördagen.
2 av 2
Amanda Hellström och Lena Johansson från Naturskyddsföreningen Grästorp fick in många bytesplagg under lördagen. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Många bytte kläder med varandra

1:03 min

På lördagen arrangerade Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag.

Vi shoppar allt mer kläder i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen handlade vi i genomsnitt 13 kilo kläder per person 2014 och samtidigt kastade vi då bort åtta kilo textil per person.

För att värna om miljön och få fler att återanvända kläder arrangerades evenemanget Sveriges största klädbytardag på ungefär 120 platser runt om i landet under lördagen.

Till Grästorp kom ett 30-tal personer för att passa på att förnya garderoben.

– Jag har hittat två tröjor och en veckad kjol. Jag tycker att det är jätteroligt och spännande att få komma och träffa folk och byta ut gamla grejer som man inte använder och få lite nya grejer i garderoben, säger Amela Kalac, som var en av dem som besökte klädbytardagen i Grästorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".