Polisbil
Foto: TT

Problem för polisutredning efter telefonstrulet

1:32 min

Skövdepolisen fick problem med sin utredning då de tvingades släppa två brottsmisstänkta i veckan. Detta skedde när jouråklagaren inte gick att nå på telefon.

De två personerna greps tidigare i veckan i Falköping då polisen hittade en betydande mängd misstänkt narkotika i deras bil.

Men när polisen sedan skulle få tag på jouråklagaren för att få beslut om att anhålla paret, gick jouråklagaren inte att nå på telefon. Därför blev polisen tvungna att släppa paret, men de är fortsatt misstänkta för brott och den misstänkta narkotikan har tagits i beslag.

Telefonproblemet hos åklagarmyndigheten har dock ställt till med problem för polisens fortsatta utredning.

– Det fanns önskemål om att vi skulle göra andra utredningsåtgäder som man kan göra under tiden som de är fortsatt frihetsberövade. Det är till exempel att vi vill kunna prata med dem när de är fortsatt åtskiljda och följa upp vissa utredningsuppgifter som är bra under tiden som de inte har möjlighet att prata ihop sig. Sedan kan det också vara att man vill följa upp om man tror att det finns narkotika på fler ställen och i så fall få beslut om husrannsakan, säger Eva Karlsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Skövde.

Vad tycker ni om att det kan bli såhär, att man tvingas släppa misstänkta fastän man skulle vilja ha kvar dem?

– Det i sig är naturligtvis olyckligt, men det finns ju regler hur länge personer får vara frihetsberövade och det är ganska hårt reglerat. Det har med våra fri- och rättigheter att göra och det ska man såklart ta hänsyn till och följa. Men det här blev inte alls bra, att det får den följden.

Telefonproblemen utreds just nu på åklagarmyndighetens IT-enhet i Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".