Tommy Ögren, vd på Skövde slakteri, säger att konkurrensen och priset spelar en stor roll när det gäller vilka slakterier som leverantörerna väljer.
Tommy Ögren, vd på Skövde slakteri, säger att konkurrensen och priset spelar en stor roll när det gäller vilka slakterier som leverantörerna väljer. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Grisar från Skåne slaktas i Skövde

1:22 min

Hälften av grisarna som slaktas hos Skövde slakteri kommer från andra ställen än Skaraborg, enligt vd:n Tommy Ögren.

Ungefär hälften av grisarna som slaktas hos Skövde slakteri kommer från närområdet, medan hälften kommer från Uppland, Sörmland och Skåne.

 – Man kan ju undra varför man hämtar dem från Skåne, men det gäller en leverantör. Det är en väldigt stor leverantör som har över 10 000 årsgrisar, men där är det inga problem. Vår chaufför åker upp dagen innan och så lastar man dem och då är det fem timmars färd upp. 90 procent av grisarna  sover när de kommer fram hit så för grisens del är det inte så tragiskt om de skulle färdas någon extra mil, säger Tommy Ögren, vd på Skövde slakteri, och fortsätter:

–  När det gäller Skaraborg och Kristianstad så hjälper vi till att legoslakta åt Scan för att de inte ska få för långa transporter. Vi slaktar drygt 1 000 stycken i veckan åt Scan och de går nog inte till Kristianstad, men jag är inte säker på det.

Han menar att det är viktigt att det finns en konkurrens kvar så att leverantörerna kan välja bland slakterierna.

– Priset har alltid en betydelse för konsument, leverantör och slakteri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".