Olika märkningar i ett kollage
Vad betyder egentligen de olika märkningarna och texterna på köttet? Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio/Från Sverige

Märkningsskola: Så ursprungsmärks kött

Det finns olika sätt att märka var köttet kommer från. Här kan du lära dig mer om ursprungsmärkning.

Kött som säljs i mataffären måste ursprungsmärkas, men det gäller inte produkter som har beretts på något sätt som till exempel rökt pålägg eller frysta pajer.

Det här måste stå på nötköttförpackningar:

  •  Var det har fötts, uppfötts, slaktats och styckats någonstans.

Det här måste stå på grisköttförpackningar:

  •  Var det har uppfötts och slaktats någonstans.

De här ursprungsuppgifterna kan också bytas ut mot följande:

  •  "Ursprung Sverige", vilket betyder att köttet har fötts, uppfötts, slaktats och styckats i Sverige. Det gäller både för nötkött och griskött.
  • "Kött från Sverige" eller "Från Sverige", vilket betyder att djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Odlingen har också skett i Sverige, precis som all förädling och packning. Den här märkningen är en ny frivillig märkning som har tagits fram av Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund.

Om det inte står "Kött från Sverige" eller "Från Sverige" på förpackningen kan köttet ha förpackats i ett annat land.

På vissa förpackningar står det skrivet var köttet har förpackats. Man kan också titta i den runda ringen, där landet har förkortats med två eller tre bokstäver. Men enligt Livsmedelsverket är detta egentligen ingen tillförlitlig information för konsumenterna, för den här runda ringen betyder bara var köttet har varit senast. Det brukar innebära att köttet har styckats eller förpackats i detta land, men det kan också vara så att köttet har varit någon annanstans innan och sedan packats om från en större till en mindre förpackning i detta land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".