Loreen Hadad, Karin Lövgren och Margareta Kraepelien Lundh med en cykel framför biblioteket i Skara.
Loreen Hadad, Karin Lövgren och Margareta Kraepelien Lundh är kontaktpersoner för projektet. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio.

Cykelprojekt som vill skapa frihet för nyanlända

1:32 min

Ett nytt projekt i Skara ska lära nyanlända kvinnor att cykla. Syftet är att främja integration, jämställdhet, hälsa och miljö.

Loreen Hadad, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Vuxenskolan, är en av initiativtagarna till projektet. Hon kom själv från Syrien för tre år sen och ska också lära sig att cykla.

— Att ha en fri kropp betyder att ha fria tankar och också då ett fritt samhälle. Snart ska vi cykla tillsammans, syriska kvinnor, afghanska kvinnor och svenska kvinnor, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Språkvän och Rosa Gruppen. Kursen drar igång den första maj och anmälningarna har redan börjat trilla in, från både deltagare och intresserade. Kommunen lånar ut cyklar och deltagarna kommer även att få lära sig trafikregler och hur en lagar sin cykel.

— Det blir ett led i att öka den sociala hållbarheten i kommunen när kvinnor får större tillgång till det offentliga rummet, säger Karin Lövgren, projektledare för Språkvän.

Loreen Hadad kommer att dokumentera deltagarna och sina egna framsteg. Projektet avslutas med en cykeltur till Axvall i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".